Parthenonmarbles


The Parthenon Marbles


De Parthenon Marbles, ook wel bekent als de Elgin Marbles of de Parthenon Friezen, zijn 450 jaar v.Chr. als dekoratie uit massief marmer beeldgehouwen in de buurt van het Parthenon wat deel uit maakt van de Griekse Acropolis.

De wandpanelen zijn in het verleden door de Lord Elgin naar Engeland gebracht. Sinds dien zijn ze bewaard gebleven in het British Museum.

In de vijftiger jaren heeft het museum een aantal van deze panelen van de hand gedaan. Zeker drie van deze panelen zijn verkocht aan privé verzamelaars.

Onze Engelse collega kreeg de taak om de drie panelen terug te krijgen in het museum. Door middel van het maken van drie mallen kon hij afgietsels maken van het origineel. De afgietsels zijn naar de verzamelaar gegaan waarna de originele panelen terug zijn gegaan naar het British Museum.

Het resultaat van het verhaal hier boven is dat de Parthenon Marbles nu ook voor u beschikbaar zijn. Dat betekent dus een unieke kans.Op de afbeelding hiernaast ziet u helemaal rechts een jonge man die een gordel rond het middel van een wachtende ruiter bind. De hoofden van de twee ruiters en de jonge man zijn beide neergebogen, samen met hun ontspannen posturen geeft dit een uitstraling van rust.

Het hoofd van het staande paard is bruisend, achteraan de groep zorgt het figuur voor een sterk contrast.

De linker ruiter staat bij zijn paard in afwachting, klaar voor vertrek. Met zijn rechter arm geeft hij de indruk het paard rustig te willen bestijgen, zijn
linker arm is omhoog gestrekt met wijzende vingers. Waarschijnlijk is dit een signaal omdat het ook in andere panelen vaker voorkomt. (afmetingen 1640mm x 1030mm)Het paneel hier links laat u twee schitterende paarden zien met hun strijders die trachten de beesten onder controle te houden als ze de opbouwende front linie naderen.

De paarden en hun strijders hebben een hoop details. Het paneel straalt de stemming van een voorgevoel van actie uit. De kracht van de paarden en de bewegingen zijn tot leven gebracht door het duistere detail van gespannen paarden en de plooiende gewaden van de strijders. (afmetingen 1420mm x 1030mm)Het onderste paneel toont een prachtig paard vol van vurige geest. Door velen gezien als één van het merkwaardigste paard op paneel, dit ook doordat de ruiter een ongewoon persoon is.

We zien een bebaard figuur gekleed in een strakke cape met een lang uiteinde vastgemaakt aan zijn schouder.

De ogenschijnlijke grootsheid van het paard en ruiter heeft eens het idee gegeven dat het de figuur Pericles was die een poging deed controle te krijgen over de Athense democratie. Dit word echter niet meer gedacht gezien zijn baard aangeeft een commandant in de cavalerie te zijn. (afmetingen 1440mm x 1030mm)